WEEK | MENU ITEMS |
---|---|
సోమ | అన్నం, పప్పు చారు, గుడ్డు కూర, చిక్కి |
మంగళ | పులిహోర(చింతపండు/నిమ్మ/మామిడితో), టమాటపప్పు, ఉడికించిన గుడ్డు |
బుధ | కూరగాయల అన్నం, ఆలుకుర్మా, ఉడికించిన గుడ్డు, చిక్కి |
గురు | కిచిడి(పెసరపప్పుతో), టమాటా చట్నీ, ఉడికించిన గుడ్డు |
శుక్ర | అన్నం, ఆకుకూరపప్పు, ఉడికించిన గుడ్డు, చిక్కి |
శని | అన్నం, సాంబార్, తీపి పొంగలి |
☆ వారానికి 3 రోజులు వేరుశనగ/పల్లీల చిక్కి(లడ్డు)
The Honorable Chief Minister has personally reviewed the changes in the existing MDM menu for malnourished children. The Chief Minister directed that immediate steps be taken to revise the existing menu to be acceptable, tasteful, nutritious and cost effective and provide additional nutritious food. The new weekly menu plan for the MDM Scheme is as follows:
WEEK | MENU ITEMS |
---|---|
Monday | Cooked Rice (Annam), Pappu-chaaru, Egg-curry, Chikki |
Tuesday | Tamarind/lemon/mangorice (Pulihora), Dhal with Tomatoes(Tomato-pappu), Boiled Egg |
Wednesday | Vegetable-Rice (Kooragayala-annam), Aloo Khurman, Boiled-Egg, Chikki |
Thursday | Kitchidi(with green gram Dhal), Tomato-chutney, Boiled-Egg |
Friday | Cooked Rice (Annam), Dhal with green leaves (Akukoora pappu), Boiled-Egg, Chikki |
Saturday | Cooked Rice (Annam), Sambar, Sweet-pongal(Theepi- pongali ) |
గ్రామీణ మరియు పట్టణ ప్రాంతాల్లోని పేద విద్యార్థులకు మరియు పోషకాహారం లేకపోవడం, ఆహార భద్రత మరియు విద్య వంటి సమస్యల నిర్మూలనకు సహాయపడే మిడ్-డే భోజన పథకాన్ని భారత ప్రభుత్వం ప్రారంభించింది. నెలవారీ మధ్యాహ్నం భోజన డేటాను పాఠశాలలకు పంపాలి. MDM డేటాను నమోదు చేయడానికి వినియోగదారు తన లాగిన్ ఆధారాలను నమోదు చేయాలి. పాఠశాలలపై తమ అధికార పరిధిని సమర్థవంతంగా మరియు సమర్థవంతంగా పర్యవేక్షించడానికి బ్లాక్, జిల్లా మరియు రాష్ట్ర స్థాయిలో అధికారులు చాలా సులభమైన వెబ్ పోర్టల్ కలిగి ఉన్నారు. ఈ వ్యవస్థ విద్యార్థులు / ఉపాధ్యాయులు ఆహార పంపిణీ మరియు వినియోగ విధానాలలో పారదర్శకతను పరిచయం చేస్తుంది. Mdm కు సంబంధించిన బియ్యం, కూరగాయలు, పండ్లు మరియు పాడైపోయే ఆహార పదార్థాలను తాజాగా ఉంచాలి మరియు ఎక్కువ కాలం నిల్వ ఉంచకూడదు. తయారీ సమయంలో ఏదైనా అదనపు పదార్థాన్ని తొలగించడానికి వంట చేయడానికి ముందు ధాన్యాలు మరియు చిక్కుళ్ళు మానవీయంగా శుభ్రం చేయాలి. ఏదైనా తయారీకి జోడించేటప్పుడు, కూరగాయలు మరియు ఆకు కూరగాయలను ముక్కలు చేసే ముందు బాగా కడగాలి మరియు కత్తిరించిన తర్వాత కడగకూడదు. కూరగాయలను కోయడానికి క్లీన్ చాపింగ్ బోర్డు వాడాలి.
Please wait.... 👇
Please wait.... 👇
The Government of India has launched the Mid-Day Meal Scheme, which helps poor students in rural and urban areas and problems such as lack of access to nutrition, food security and education. Monthly afternoon lunch data should be sent to schools. The app was once installed on an Android device, and the Internet was sent to MDM statistics as an option to send MDM as a charge for the daily attendance of meals. This simplifies the task of MDM in-charge, requiring the user to enter his login credentials to enter the data. Officials at the block, district and state level have a very simple web portal to effectively and effectively monitor their jurisdiction over schools. This system introduces transparency in food distribution and consumption patterns by students / teachers.
Vegetables, fruits and perishable food items should be kept fresh and not stored for long periods of time. Grains and legumes should be manually cleaned before cooking to remove any excess material during preparation. When adding to any preparation, vegetables and leafy vegetables should be thoroughly washed before slicing and not washed after cutting. Clean chopping board should be used to chop vegetables.
DOWNLOAD PDF COPY
DOWNLOAD PDF COPY